Laat jij je onderzoeken?

 

Goede raad

 

Ben je een vrouw tussen 50 en 69 jaar? Dan kan je je om de twee jaar kosteloos laten onderzoeken op borstkanker. Dat gebeurt best met een screeningsmammografie. Dat is een radiografie van de borsten. Die kan je op twee manieren krijgen:

  • Met een voorschrift voor een screeningsmammografie dat je van je huisarts of gynaecoloog krijgt
  • Met de uitnodiging die je per post krijgt toegestuurd

Ben je een vrouw tussen 25 en 64 jaar? Dan kan je om de drie jaar een kosteloos onderzoek (je betaalt enkel het remgeld bij je arts) naar baarmoederhalskanker laten doen. De huisarts of gynaecoloog neemt dan een uitstrijkje. Je krijgt daarvoor een aanmoedigingsbrief per post als het langer dan drie jaar geleden is dat je een uitstrijkje hebt laten nemen.

Dikkedarmkankerscreening wordt aangeraden voor mannen en vrouwen tussen 50 en 74 jaar. Ben je tussen 56 en 74 jaar? Dan krijg je om de twee jaar per post een gratis test voor de stoelgang toegestuurd. Het staal dat je met deze test afneemt, stuur je met een (vooraf gefrankeerde) omslag naar het labo, waar het onderzocht wordt. Jij en je huisarts ontvangen binnen de 14 dagen het resultaat van de test. Ben je tussen 50 en 55 jaar en wil je een test doen, dan kan je terecht bij je huisarts. (Deze test is wel betalend).

 

Nuttige websites

  • Op de website www.bevolkingsonderzoek.be vind je alle informatie over de bevolkingsonderzoeken georganiseerd door de Vlaamse overheid.
  • Wil je zien hoe een borstfoto of mammografie wordt genomen? Bekijk deze film.
  •  Wil je weten hoe je de afnameset voor het dikkedarmkankeronderzoek gebruikt? Het filmpje toont je stap voor stap hoe het moet.


In onze stad:

  • Adressen mammografische eenheden