Geestelijke gezondheidszorg

 

Goede raad

 

Je goed in je vel voelen is belangrijk, want wie zich mentaal goed voelt, kan zijn talenten ontplooien, gaat beter om met de dagelijkse stress en belangrijke levensgebeurtenissen, kan beter werken en draagt meer bij tot de gemeenschap.

Iedereen maakt af en toe een moeilijke periode mee. De tien ‘Fit in je Hoofd’ tips die je helpen om hier beter mee om te gaan zijn:

Vind jezelf oké

Praat erover

       Beweeg

Probeer iets nieuws

Reken op vrienden

Durf nee zeggen

Ga ervoor

Durf hulp vragen

          Gun jezelf rust

Hou je hoofd boven water

 

Nuttige websites

 

  • Op www.fitinjehoofd.be vind je tien tips om je fit in je hoofd en goed in je vel te voelen. Je kan er bovendien een test doen om meer te weten te komen over je eigen geestelijke gezondheid. De site bevat ten slotte vele oefeningen die je mentaal welbevinden kunnen versterken.
  • Ben je tussen de twaalf en zestien jaar oud? Klop dan zeker eens aan bij www.noknok.be. Dit is een leuke website boordevol opdrachten, oefeningen en tips die je helpen om sterker in je schoenen te staan.
  • Ben je een zestigplusser en wil je graag aan de slag met de uitdagingen van het ouder worden? Dan is Zilverwijzer zeker iets voor jou. Meer info vind je via www.fitinjehoofd.be.
  • Ben je op zoek naar informatie over een psychische klacht of aandoening? Of wil je meer lezen over geestelijke gezondheid? Surf dan naar www.geestelijkgezondvlaanderen.be.
  • Heb je dringend nood aan een gesprek? Dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn1813. Je surft naar www.zelfmoord1813.be of belt het nummer 1813. Tussen 19.00 uur en 21.30 uur kan je op de website ook chatten met een medewerker.


In onze gemeente


Project ‘alles goot’

  • Project ‘alles goot’

Huisartsen, scholen, dienstencentrum, gemeentebestuur,… nemen initiatieven om het thema geestelijke gezondheid bespreekbaar te maken, vooroordelen weg te nemen en om de veerkracht van inwoners en personeel te verhogen.

 

  • Project ‘dementie’

Om dementie uit de taboesfeer te halen en om ervoor te zorgen dat elke persoon met dementie en zijn naasten kunnen rekenen op de meest gepaste zorg- en dienstverlening werd een dementiewijzer opgemaakt. Hierin vind je informatie over wat dementie is en waar je terecht kan voor dienst- en hulpverlening. Deze wijzer kan je bekomen bij de sociale dienst van het OCMW en in het Dienstencentrum Troempeelke.

  •  20 september 2018 om 19 uur: huiskamertoneel rond dementie: Leven in 3 dagdelen in DC Troempeelke, Kapelstraat 10 te Opglabbeek – deelnameprijs 5 euro – inschrijven via Uitbalie in het Troempeelke en bij CM
  • 27 november 2018 om 19 uur: vorming gelinkt aan de brochure ‘Wat als thuis wonen niet meer mogelijk is? Opname van een naaste met dementie in het woonzorgcentrum’ in het DC Troempeelke, Kapelstraat 10 te Opglabbeek -  deelname gratis – inschrijven via marjon.quax@opglabbeek.be of in het DC Troempeelke
  • 12 maart 2019 om 19 uur: vorming ‘Plezierig communiceren met personen met dementie’ in het DC Troempeelke, Kapelstraat 1 0te Opglabbeek – inschrijven via marjon.quax@opglabbeek.be of in het DC Troempeelke.